Jump to content

GF 32-64mm F4: Should I be worried about this defect?


chakko
 Share

Recommended Posts

Advertisement (gone after registration)

Hi folks,

This is my very first Fuji lens - I've had it for 4 days now. It's huge, it's lovely and the images I get from it are nothing short of stunning.

However, I've come to notice these strange blemishes inside the lens. They are behind the front element (pink and orange) and on/behind one of the inner elements (green). The orange line refers to the ring just below where there's what appears to be machining marks:

IMG_3225.jpg.d6391d50ea46bf4cf2ec0db9dd16e8cb.jpg

I should note that none of these blemishes appear to make any difference to the images, but I find it very strange that they are even there on what I would call a premium lens. I own Canon and Leica lenses and I am not accustomed to this kind of thing.

Is this unusual for Fuji and should I be worried? I think the biggest issue is if the pink-marked fleck of metal or coating were to break off in the future.

Thanks in advance

IMG_3224.jpg

IMG_3226.jpg

IMG_EE1D2357271D-1.jpg

Link to post
Share on other sites

Definitely contact your dealer. If this was sold to you as a new lens, it shouldn't have these blemishes. Having said that, I've had multiple quality assurance issues with Fuji lenses and cameras, so I wouldn't be surprised if this slipped their QA.

Link to post
Share on other sites

Update - the vendor contacted Fujifilm and organised to swap the lens over within a couple days, so I'm very happy with it.

I should point out, there's still some "marks" on the finish of the inner metal rings. They're like swirls in un-mixed paint. That's the best way I can describe it. There's nothing wrong with the lens, but it's a little surprising. Anyway, I'm quite happy!

Back to exploring this camera system :)

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Similar Content

    • By chakko
      Hi Everyone,
      I'm completely new to Fujifilm. I've been a Canon and Leica user for years. Making this jump is like being fluent in Italian but landing in Spain - I can mostly get by. I have just bought a GFX100s and 32-64mm F4 - what a beast. I've attached my first shot - completely unedited.

    • By Suzi Mifsud
      I just started using the Fuji XT3 and I'm having an issue with the colours of my final images. I custom set the white balance and in the LCD and EVF preview the photos are perfectly white balanced and exposed, however when I opened them on my laptop, the white background appeared more grey, and the overall image is more subdued. Is this normal or is there a setting I need to change?
       
    • By Fujiuser21
      Hey guys,
      I recently purchased a used fujifilm x pro 2 which looks really in great condition. There are only 1-2 really small and not really noticeable scratches. 
       
      So the problem I have is actually that the camera sometimes doesn't turn on. I switch it off between taking pictures while walking and sometimes when I try to turn it back on it doesn't light up. I've read here and there that a few other people also encountered this issue but didn't really update us on it. 
      So my question is if someone has dealt with this and what could be a solution to it. 
      If there's no solution I actually really like my fuji x pro 2 and would be interested if the issue becomes worse with time or it stays quite the same.
      Thanks in advance guys!
    • By jlmphotos
      50R, 32-64 zoom, ISO 400 1/30th, F4.5
    • By Alan Wallace
      PLEASE DISREGARD. FIXED WITH A REBOOT. Sorry I can't see how to cancel this post.
      I have to use Lightroom Classic for a course. I am importing RAF files into LR from my XT3. The problem is a current assignment requires me to adjust the WB in LR using the various settings. But the only options I can see are As shot, Auto, and Custom. The other 6 or so options like Cloudy are not displayed as an option. I read that if you are processing jpgs or TIFFS then only  As shot, Auto, and Custom are available in LR. I am wondering if the Fuji RAF file format is seen by LR in a similar manner to a TIFF or jpeg (even though it is a raw file). I am wondering if any other Fuji users have experienced this problem with LR classic (current release).
  • Posts

×
×
  • Create New...