Jump to content
Ron Cohen

X-T4 face detection not working properly.

Recommended Posts

Advertisement (gone after registration)

Since the last firmware update to v.1.02, face detection has not been working properly on my X-T4. It activates only occasionally, and then jumps around.

I've tried it with the XF35 F2 and XF16-80 F4, and experienced the same problem with both lenses.

Has anyone had a similar problem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Then advice I can ever give in using any camera is learning how to manual focus.  Facial Auto Focus is at best a gimmick.  Useful, yes, but a gimmick.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

I reinstalled the firmware, and the problem with Face Detect has gone away. 

When taking pictures of people going about their daily lives—so-called street photography—there isn’t time for manual focus. Without Face Detect, autofocus will latch onto something sharp, like a belt buckle. For me it is not a gimmick, but a necessity.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Similar Content

    • By robgillman
      Has anyone tried to adapt a Canon TS-E lens to any Fuji body? I'm specifically thinking about getting the 17mm for my X-T4, however I'm still weighing up the cost against the diminishing returns.
      In general, how viable is adapting full-frame tilt-shift onto APS-C bodies? As far as I understand, on top of the focal length being increased by the crop factor, the shift range is also reduced by the same factor. So in the case of the 17mm, I would technically only have a maximum shift of 7-8mm. Is this correct? If so, is that still enough for a moderate amount of in-camera correction? I'm not expecting to capture a skyscraper from the across the street, but something that will cover the majority of cases.
      Finally, are there any alternative solutions I should consider?
    • By findjerry
      I just received an X-T4 as a gift and tried using a couple of new Transcend V90 cards with it. 
      https://www.bhphotovideo.com/c/product/1431179-REG
      The first one is completely dead. The second recorded stills, but when I tried to import, 18 out of 40 images failed to import into Lightroom. When I looked at them in the finder, they don’t have any data in the files  
       
      I’ve head great success with these cards in my Panasonic LUMIX bodies.
       
      What cards are you all using with success?
    • By bpmccammon
      After updating the X-T4 firmware to v1.02 my camera now locks up after turning it on.  The LCD view is live but the EVF does not work and all buttons on the camera are locked. After about 10 seconds the EVF and buttons begin to work as normal. I don't think I am alone with this problem and I hope a fix is coming soon.  Not good.
    • By atyl1972
      Hi all, this is my first post on here and a complete amateur to boot. I am very keen to buy a new camera that I will enjoy shooting with and obviously I'd like the best image quality available, so can any of you guys please advise on any thoughts, ideas based on your experiences with these cameras for the kind of shooting I want to achieve, and any images to back suggestions up is of course more than welcome, thank you in advance guys.
      PS, just wanted to say my budget is around £2750 gbp, for a camera, and 2 lenses if possible.📷👍😀
    • By JeighLG
      I just upgraded to the t4 (from the t2) and have some questions about Fuji’s approach to multiple exposures(ME).  On the t2, we were limited to 2 layers and when you were satisfied with the finished image, the blended pic was saved and the source images were deleted.  In the t4, we’re allowed up to 9 layers, which is lovely, but when you finish with the ME, the source Images are still on the card.  The MEs are in the standard JPG format, the source pix are RAW so are much bigger.  Hence, they eat up a LOT of valuable card real estate.  
      I have scoured the manual and this forum to see if anyone knows if there is a s/w switch to enable the source file clean-up, but have not found anything.  So who do I contact/ask to find out if a) there is such a switch, and b) if there isn’t, how best to make the suggestion to Fuji?
  • Posts

×
×
  • Create New...