Jump to content

Recommended Posts

I have an X-T30 that I'd like to use some  of my old Canon FD lenses with.  I have the adapter and made the recommended menu changes (e.g., shoot with no lens, set focal length.)  However, I'm not sure how to do the metering once they are in place.  I understand it is manual - but does manual mean I make settings on the lens according to what my viewfinder manual exposure is telling me, or do I need to basically use a light meter/external source to determine the exposure setting and adjust accordingly?

Share this post


Link to post
Share on other sites

With Canon FD lenses, two things will not work automatically anymore: focus and aperture setting. Everything else on your camera still works in auto-mode, if you wish so. Especially automatic ISO as well as automatic shutter speed.

If your viewfinder is set to "preview exposure and white balance", then what you see is what you get. If you want your camera to evaluate and set your exposure for you, just dial in the aperture you want to have on your lens, and let the camera do the rest (auto-ISO, auto-shutterspeed). You can even chose one of those (e.g. the shutterspeed) yourself, and let the camera set the right exposure via the other one (ISO in this example).

If you want to use the camera fully manual (set aperture, shutter speed and ISO yourself), then you can either use the EV meter or the histogram in your viewfinder, or the viewfinder image itself to set the exposure as you want.

Just a small hint: use the aperture to define your depth of field, use the shutterspeed to freeze motion (or to allow movement, if you wish), and then use your ISO to compensate for the correct brightness of your image.

 

And have fun!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks Quincy.  I do have "preview exposure and white balance" set, yet I always just get "F0" in the viewfinder when I put an FD lens on.  With shutter speed in Auto, the F stop never changes (always F0), nor does the displayed shutter speed when I change the f stop on the lens.  I wonder if I have some other menu setting that is keeping this from working?

Thanks,

Al

Share this post


Link to post
Share on other sites

FD lenses don't transfer aperture information to the camera. The aperture coupling in the FD bayonet was completely manual. If you look at the back of your lens, there is a lever that runs on a circular track. This lever, if moved all the way to the other side, stops your lens down until it reaches the value you set at the aperture ring.

This means you need an adapter with a built in mechanical coupler. The simplest ones just have a pin which moves the lever all the way down while you attach the lens to the adapter, and then you can simply adjust the aperture by turning the aperture ring. More fancy ones have an additional ring on the adapter, to simulate the camera stopping down the lens. I have one of those: https://www.metabones.com/products/details/MB_SPFD-X-BM2 You can see the (movable) pin inside the adapter, at the bottom.

If your adapter does not have a pin / ring etc., your lens can't stop down. However, even if it does, your camera does not know the aperture setting. Good thing is, the camera does the metering (for exposure) without knowing the aperture setting, by just simply evaluating the live feed off the sensor, and can adjust ISO / shutter speed accordingly.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7/3/2019 at 6:25 AM, quincy said:

... Good thing is, the camera does the metering (for exposure) without knowing the aperture setting, by just simply evaluating the live feed off the sensor, and can adjust ISO / shutter speed accordingly.

This is where I am having the problem - evaluating the live feed off the sensor to get what I need to set things manually.  I understand that the lens isn't going to convey any information.  What specifically should I be seeing in the viewfinder to indicate the camera is evaluating the exposure?  Everything looks absolutely static for me with the lens adaptor in place.  Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, so when you close the aperture while keeping ISO and shutter speed the same, the live view image in your viewfinder should get darker.

You can use that information (or the live histogram) to adapt shutter speed or ISO yourself. (Or you let the camera do the job with one of the auto-settings)

Edited by quincy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...