Jump to content

X-T20 screen flickers on and off when attaching lens


eljay24
 Share

Recommended Posts

Has anyone encountered an issue where after attaching or changing a lens and turning the camera on the screen flickers like shown on this video I recorded earlier?

I have tried cleaning the contact pins on the camera and the lens but the issue still persists. The lenses I have are the 23mm 1.4 and the 18-55 kit lens. There is no issue when turning on the camera without a lens or when using a manual lens without contact pins. The flickering also happens randomly, sometimes attaching a lens produces no issue, sometimes it does. I don't know what causes it.

Any information would be greatly appreciated. Thanks!

Link to post
Share on other sites

I have also experienced this recently. I thought it was to do with switching between some manual lens I was trying and a Fuji lens.

Now I am not so sure. Various switching off and on and removing the lens fixes it. It does not happen very often and so I tend to forget about it. I have not considered re-flashing. I was thinking it might be some sort of logic bug hit when switching between manual and auto focus lens, but this is probably my imagination.

Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...

Hi I have this issue.

There seems to be two types of error... eventually if I let it flicker for ~30 times i get "Lens Error" and then I need to turn it off.

There is also a "Lens Control Error" that has been reported.

https://www.fuji-x-forum.com/topic/7333-lens-control-error/

With mine its just "Lens Error". Happens with any lens, and these same lenses work fine on my ex3. Once in a while it works fine, but mostly not.

I sent the camera back to Fuji (its out of warranty) with a 18/2 attached, and they supposedly disassembled and cleaned the camera  lens contacts and mount, tested it and sent it back(and charged me). When I received it back,  the Camera turned on fine, but when I swapped the lens with another the problem returned, and then the original 18/2 lens showed problem again.  I sent that box right back to Fuji. I doubt they did anything at all to the camera. They probably turned on, did not see the issue and boxed it back again.

Hopefully they can find the problem, the camera is useless as it stands...

 

 

Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 9/6/2019 at 6:05 PM, rzgp33 said:

Hi I have this issue.

There seems to be two types of error... eventually if I let it flicker for ~30 times i get "Lens Error" and then I need to turn it off.

There is also a "Lens Control Error" that has been reported.

https://www.fuji-x-forum.com/topic/7333-lens-control-error/

With mine its just "Lens Error". Happens with any lens, and these same lenses work fine on my ex3. Once in a while it works fine, but mostly not.

I sent the camera back to Fuji (its out of warranty) with a 18/2 attached, and they supposedly disassembled and cleaned the camera  lens contacts and mount, tested it and sent it back(and charged me). When I received it back,  the Camera turned on fine, but when I swapped the lens with another the problem returned, and then the original 18/2 lens showed problem again.  I sent that box right back to Fuji. I doubt they did anything at all to the camera. They probably turned on, did not see the issue and boxed it back again.

Hopefully they can find the problem, the camera is useless as it stands...

 

 

The camera came back the second time with the same error!!! Fujifilm has been useless... very disappointed in the way that they have dealt with this issue.

Time to swap systems I think... perhaps Sony is a better bet?

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Similar Content

  • Posts

    • Hi Jerry, thanks so much; I already downloaded Rawtherapee v5.8. But as I am using Mac OS 12.6, probably there is some issue. There is an instruction in their website  '  Drag sh into the “Full Disk Access” pane under the “Privacy” tab in the “Security & Privacy” control panel in “Apple menu” > “System Preferences”. I tried to do but couldn't do it. So I didnt have the access to the photo folder. I already had other raw converter. Are all the data in TIFF kept as same as RAF? then I can edit it in darktable or Lightroom ( I have older version in my different laptop). 
    • My Fujifilm x100v resets the date to january 8 2000  it happens about twice a year. my personal settings rest unaffected.  I use firmware 2.13 is there a solution to this very annoying problem(bug)?    
    • Hey Guys, I am stumped. I am trying to use the Movie setting on my X-T200. I push the camera through an Elgato Cam Link so that my PC can use it. I am currently running into a problem that I turn off the Face/Eye Detection however it will still show the green box and white eye box. I still wish to use the auto focus but I do not need the Boxes present. Does anyone know a fix? Or is there a better setting I can use to allow auto-focus but remove said boxes. I am still new to cameras and do not want to go out and buy a brand new one.   Thanks.
    • Okay a quick follow up to my own post; I tried re installing the firmware on my camera, and the issue seems to have gone away (I had the latest on the camera already, but I re downloaded it and re installed it overwriting the old installation via the instructions on Fujis website). My guess is that maybe the firmware got corrupted during or sometime after my previous install. I will keep tabs on it if it starts doing it again.
    • You might give RawTherapee a try: https://rawtherapee.com Or, if you are using macOS or Windows, Fujifilm has a raw converter based on SilkyPix: https://fujifilm-x.com/en-us/products/software/raw-file-converter-ex-powered-by-silkypix/ It give you some options for basic editing and touch-up for your images that you can then export as a tiff and finish in GIMP or your favorite image editor, or as jpg if that is enough.
×
×
  • Create New...