Jump to content

XT3 not responding. Cannot turn on.


BrianH
 Share

Recommended Posts

Advertisement (gone after registration)

I am in the middle of  a photo safari with a camera group. Carrying 5 Fuji lenses and other gear.Was trying to upgrade  body software to v3.0 but software seemed not to be responding according to camera. After about 15 mins of no activity – tried to go back and start installation again. Could not do so as there was no indication as to how to do this. Eventually turned off camera, changed battery. Now camera will not show anything at all. No  image/message whatsoever on screen or viewfinder. Completely dead.

Used fully charged batteries with new firmware on a freshly formatted SD card.

Is there any way to wake up/restart the camera? This is a disaster as far as my trip is concerned but I still have a few days left if the camera can be restored to any kind of working order.

Edited by BrianH
Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Looks like there is no simple fix.

When the camera went dead on my trip I contacted Fuji immediately and asked for advice as to how to restart. The initial suggestions were to try different batteries and cleaning contacts. This didn't work so the only next step was to send the camera for repair on my return to Canada.

The result is in this email message from Fuji after about 10 days  ....   "Hi Brian, the camera has been repaired. We replaced the main board and updated the firmware". 

I have it back and it is working. Repair done under warranty - no charge.

Should clarify that I was quite familiar with the X camera firmware update process since I had traded in an XT2 for the XT3 and had gone through several upgrades on the former. For that reason, the possibility of an upgrade failure never crossed my mind. There are almost 300 views of my post - no replies until ArtisticiQ with the same problem! With this level of interest I am wondering if anyone else has experienced this problem as well?

Link to post
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 5 months later...

Had a random lockup issue where the camera would stop responding altogether until I popped the battery out and put it back in after the 3.0 firmware update.  Fuji replaced my mainboard as well.  Its back now and I updated it to 3.2 without issues.  It was updating via the app when it started having the problem. Now I update it loading the firmware on a memory card and installing it that way.  I don't trust the app to do it and not encounter an issue.

Link to post
Share on other sites

Advertisement (gone after registration)

I do not own Fuji, but read that the card should be cleared of whatever is on through formatting it before loading firmware; I am just mentioning as I firmly (pardon the pun!) put that in my memory bank regarding the camera:

https://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/firmware/procedure_interchangeable.html

 

 

Link to post
Share on other sites

Hi,

I'm having the same issue.. I bought this in October of 2018 and has worked fine up until now. Now it's dead. Very dead. I recharged the batteries. Still nothing. Has anyone come up with a simple fix for this yet?

I'd rather not have to send it to Fuji for repair - I'm not even sure if it would be under warranty. Pretty disappointed in spending that kind of money for something that goes dead after a year and a half...

Looks like I'll be going back to Canon unless Fuji repairs this for free.

Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Just had the same issue , now on a shoot with xt3 latest firmware. I just finished an interview, turned camera off and then wanted one more shot, turned camera on and nothing (wouldn't start up). thought it must be battery, but five good batteries later still won't start up, absolutely no reason for it.

Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 3/5/2020 at 7:01 PM, Michael Martin said:

Hi,

Pretty disappointed in spending that kind of money for something that goes dead after a year and a half...

If you live in the EU, you should have at least 2 years of warranty: https://europa.eu/youreurope/business/dealing-with-customers/consumer-contracts-guarantees/consumer-guarantees/index_en.htm

 

And if you do not, what's wrong with calling Fujifilm and asking them? You can always try and see what answer you get before giving up your camera.

Link to post
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 3 months later...
  • 1 month later...

I just had the same issue with my X-T30. I updated the firmware via the Fujifilm Cam Remote app and it said that the update has completed. When I looked at my camera, it's turned itself off, so I proceeded with turning it off via the switch. When I turned it on, it's no longer working. It's dead. I tried replacing the battery with a fully-charged one but to no avail.

Link to post
Share on other sites

  • 5 months later...

I have the same problem with my xt-3, it suddenly turned off while transferring a video to my laptop using a type c cable ,  it's dead now i tried everything with no luck, i think the Motherboard is fried, my camera is not under warranty

Link to post
Share on other sites

  • 7 months later...

Hi,

This has happened to my XT-3 now.  Worked fine a week ago then placed in a camera bag with a good battery.  Picked it up yesterday and it is a paper weight.  Tried swapping out the battery, the cards and the lens all to no avail. Cleaned the contacts ( camera and battery ) and checked the spring in the contacts. Camera still completely dead.  Connected it via SUB-C to a computer whilst watching the USB log file and nothing / unresponsive.  It is not the viewfinder selection setting.  It appears to be a complete failure  of the camera to boot or respond in any way. 

No warranty on the camera now.  Am waiting for a reply to an email to fuji UK.

Most disappointing.

Cheers,

F

Link to post
Share on other sites

  • 2 months later...
On 12/20/2021 at 12:16 PM, Francesco said:

Hi,

This has happened to my XT-3 now.  Worked fine a week ago then placed in a camera bag with a good battery.  Picked it up yesterday and it is a paper weight.  Tried swapping out the battery, the cards and the lens all to no avail. Cleaned the contacts ( camera and battery ) and checked the spring in the contacts. Camera still completely dead.  Connected it via SUB-C to a computer whilst watching the USB log file and nothing / unresponsive.  It is not the viewfinder selection setting.  It appears to be a complete failure  of the camera to boot or respond in any way. 

No warranty on the camera now.  Am waiting for a reply to an email to fuji UK.

Most disappointing.

Cheers,

F

Hi,

any news?

Append to me yesterday…

Link to post
Share on other sites

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...