Jump to content
Chiskon

Shutterspeed not changing in manual with mechanical shutter

Recommended Posts

Advertisement (gone after registration)

Just got a 2nd hand Xpro2 and I'm having the strangest issue. When I'm filming in full manual with a  mechanical shutter the exposure doesn't change if I set it at 1/8000 SS down to 1/50 SS. If I switch to electronic then the exposure works correctly but I want to use the mechanical shutter to avoid rolling shutter. I also don't hear any noise when using the mechanical shutter. I read the manual and I'm still stumped. I reset the settings to default, changed the display brightness, and turned on an off preview Exp./wb in manual mode and it's still doing the same thing. 

I'm worried that the mechanical shutter curtain is stuck open and I was sold a lemon but I'm not getting the "turn the camera on and off" error.

This is my first Fujifilm camera and when I tested it out, I didn't realize it was in electronic shutter mode because of the digital ES noise >.<

Share this post


Link to post
Share on other sites

If it works correctly in automatic with mechanical shutter then the shutter is fine but the shutter control settings are not coming through. That's a software/firmware issue.

Try a complete reset - else send it in so Fuji can reprogram it - flashing will probably not fix it - unless the update has a specific fix for this issue it probably will not rewrite these functions.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Similar Content

    • By joao.cardososilva
      Hi everyone,
      I just bought recently a used Fuji X-T2 (2 years old) with very few shots (the camera is in like new condition), the camera is perfect for my kind of use (as a hobby) but I came across with a huge problem: when the battery is at 80% or less and using the mechanical shutter, after pressing the shutter button to take a photo the camera goes completely black on the LCD and EVF and freezes. I can't even turn off the camera and need to remove and replace the battery. It just crashes every single time I try shooting with mechanical shutter. Using the electronic shutter the camera works normally.
      Using the mechanical shutter, the camera works perfectly only when the battery is fully charged.
      Both firmwares (Body and Lens) are updated with the last version available.
      Please, if anyone could tell me something about this problem I would appreciate that!
    • By Luke Blair
      I have managed to get dust underneath the glass which sits just above the sensor in my X-Pro2 and wondered if anyone else has had this problem and managed to solve it?
      I took it to Jessops for a sensor clean but when this didn’t solve hue problem, I took a closer look myself (yes, I know, I did that the wrong way round for £30!) and you can make out a tiny fibre and another speck which are clearly beneath the uppermost glass (the ‘low pass filter’?) sitting just above the filter.
      Rather annoying and, like any dirt on this part of the camera, comes out very clearly at f22 against a light background. 
      I think this was caused - ironically - with my first ever camera cleaning kit which came with a puffer. I think I must have been over enthusiastic with it and blown the dust in there. Silly me for thinking it was more tightly sealed.
      I’ve asked both Fuji UK and the Camera Repair Workshop in M Keynes for advice but if anyone on here has thoughts and advice I would really welcome that too.
      Yours, New to the Fuji-X website.
      Luke
       
    • By Herco
      I've just traded-in my X-T2 for an X-H1 since I like it ergonomics and IBIS. Normally I use CaptureOne for raw processing and occasionally ON1 Photo Raw. Their 2020 edition is a big improvement for Fuji shooters.
      However, I wanted to revisit a raw file from my X-T2 and run it again through the in-camera raw converter using X Raw Studio. Much to my surprise, the software didn't accept my X-H1 nor my X-Pro2 to process the X-T2 raw file. It needs to connect to an X-T2 (which I don't own anymore)!! In the user manual Fujifilm states: "Please note, the RAW conversion is only compatible with a RAW file taken by the same camera model as the camera connected to the computer. For example, if the connected camera is a FUJIFILM X-T2, the RAW file must be taken by a FUJIFILM X-T2." I was stunned...
      Is this me doing something wrong or just incredibly bad design by Fujifilm? I fully understand that an older camera can't process newer X-Trans CMOS4/X-Processor4  files. But all of my current camera's are X-Trans CMOS3 and X-Processor Pro just like the X-T2 with which I made the photos. I would expect compatibility to be depending on the sensor/processor combination (and pref some backwards compatibility as well for my X-Pro1 files), but not on the actual precise camera type?! This makes X Raw Studio useless when you update your camera. Clearly not a great business model...
    • By JLP
      Excellent Fuji X-Pro2 bundle including the camera body and the original Fuji handgrip   Both items are used but in mint condition and come boxed with original packaging and accessories   This body has no scratches and no dings, almost like new with only 5502 shutter clicks   Expert Shield LCD protector mounted since day 1 on the back screen of the camera.   Red soft release shutter also included (Can be removed if you don't like it)   Camera firmware was updated to the last Ver.5.00   Camera strap and the 2 pieces of leather protection on the strap connectors are NOT included. Original Fuji strap will be included in the box.   BUNDLE FOR SALE AT £785.00 CAMERA BODY ONLY, WITHOUT THE HANDGRIP: £750.   You also have the choice to buy this camera with 1 original Fuji NP-W126S battery or instead with 3 EX-Pro white batteries (EX-Pro white batteries are excellent too). Same price, just your choice if you rather have some back-up batteries with the camera. I will send you a message after receiving your payment to see which battery option you want.   PAYPAL PAYMENT and FREE P&P for EU Countries only
      Hello guest! Please register or sign in to view the hidden content.
      Hello guest! Please register or sign in to view the hidden content.
      Hello guest! Please register or sign in to view the hidden content.
      Hello guest! Please register or sign in to view the hidden content.
      Hello guest! Please register or sign in to view the hidden content.
      Hello guest! Please register or sign in to view the hidden content.
      Hello guest! Please register or sign in to view the hidden content.
      Hello guest! Please register or sign in to view the hidden content.
      Hello guest! Please register or sign in to view the hidden content.
  • Posts

    • It seems the Lcd tint has not been rectified in different bodies. i really thought that Fuji would have seen the amount of complaints and worked on a resolution.  Heres 2 X-T30’s I bought within a month of each other side by side.  Totally reset and setup and still an lcd yellow tint is present.  Warranty exchange needed - even after adjusting lcd color and brightness etc. The EVF and LCD are showing same issue. Ridiculous and a complete pain in the ass. Hello guest! Pl
    • I have the same exact problem. Except our HREDIT numbers are slightly different (mine's HRESULT -2147024770), but still the same fujivcam.dll. I've also tried it on two different Win10 systems as well.
    • Welcome! Perhaps it‘s a good idea to ask your questions in the X-T4 section, cause they might get lost here
    • Hello!  My name is Jeigh and I’ve been shooting an t2 for the past 3 years and Nikon for 12 years before that, and the list goes on.  I just upgraded to the t4 and have some questions about Fuji’s approach to multiple exposures(ME).  On the t2, we were limited to 2 layers and when you were satisfied with the finished image, the blended pic was saved and the source images were deleted.  In the t4, we’re allowed up to 9 layers, which is lovely, but when you finish with the ME, the source Images ar
×
×
  • Create New...