Jump to content
Sign in to follow this  
Kader2727mosta

XF18-55mm f2.8/4 Aperture problems

Recommended Posts

Hi guys 

i have got X-T10 with XF18-55mm f2.8/4

the problem i have is that when i put the Aperture on manual mode and the zoom at 18mm f2.8 and go to 55mm the aperture stays stuck at F2.8 .... in other words it acts just like pro 16-55 f2.8 lol 

Notice : my body and lens are updated.

Edited by Kader2727mosta

Share this post


Link to post
Share on other sites

So, it looks like the lens isn't communicating properly with the camera. With luck it might just be a tiny bit of dirt/fluff/oil etc on the contacts. Have you tried removing the lens and very gently cleaning the contacts on both lens and camera with a soft cloth?

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, dfaye said:

So, it looks like the lens isn't communicating properly with the camera. With luck it might just be a tiny bit of dirt/fluff/oil etc on the contacts. Have you tried removing the lens and very gently cleaning the contacts on both lens and camera with a soft cloth?

Yeah i've cleaned it and updated it also but still same , on Automatic mode it works properly but when i switch to manuel it works as 16-55 f2.8

Edited by Kader2727mosta

Share this post


Link to post
Share on other sites

As lens&body have the newest firmware installed, I think the rotary encoder telling your lens at what focal lenght it is, is either broken or unattached to the mainboard, hence not communicating. If you stop the aperture down yourself to f/8 or something, while at 55 mm, this will probably show as 18 mm f/8.

Anyway, your lens needs to be serviced.

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, quincy said:

As lens&body have the newest firmware installed, I think the rotary encoder telling your lens at what focal lenght it is, is either broken or unattached to the mainboard, hence not communicating. If you stop the aperture down yourself to f/8 or something, while at 55 mm, this will probably show as 18 mm f/8.

Anyway, your lens needs to be serviced.

Yeah that's true , thanks 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...