Jump to content

Failed to Write to Card error


KateB

Recommended Posts

Have you experienced this error?

 

I was shooting this morning, single shots and kept getting an error message saying Failed to Write to Card.

 

Those images were not saved to disk.

 

Any ideas?

Edited by KateB
Link to post
Share on other sites

Did you try formatting the card?

 

I usually go out take photos, get back to computer upload and then format the card. It is ready then to go next time.

 

If you do similar, and then got this issue, I would bin the card.

Link to post
Share on other sites

The only time I format a card is on first use, or after firmware updates, and always in the camera.

 

The rest of the time I move the photograph files from the card to my computer, either via a usb cable, or far more often by removing the card and placing it in a usb card reader.  Then the card is empty, and ready to go.  No need to format it .

Link to post
Share on other sites

Did you try formatting the card?

 

I usually go out take photos, get back to computer upload and then format the card. It is ready then to go next time.

 

If you do similar, and then got this issue, I would bin the card.

I have tried that (in camera), so far so good.

Link to post
Share on other sites

I had a similar problem with my XT-20. I tried with 4 different cards and the problem still existed. I ended up sending the camera to service, where Fuji changed the main board.

 

That was unfortunate to have such an issue. I must have been lucky with cameras (says he touching wood) but I suppose it is good to know that when a problem persists of that type it could be what I would call a serious repair is needed.

Link to post
Share on other sites

The camera can only do a "Quick Format" - this means that it removes the directory and writes a new empty one - it does not delete anything or read the whole card . You can let the camera do the Quick Format so it matches Fuji's firmware 100%. But from time to time or when experiencing problems it is a good idea to have your computer do a complete format (slow) - this way it actually goes through and make sure that all the storage space is addressable. 

Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...

The only time I format a card is on first use, or after firmware updates, and always in the camera.

 

The rest of the time I move the photograph files from the card to my computer, either via a usb cable, or far more often by removing the card and placing it in a usb card reader.  Then the card is empty, and ready to go.  No need to format it .

 

INCORRECTO!  LOL.  Sorry. You "should" format the card in camera once you have the images on your machine, and are backed up.

Potentially this will eliminate or nip in the bud any potential errors lurking in a bad FAT area of the card that won't be noticeable until you get the error the OP got.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Similar Content

  • Posts

    • Hello, it worked!! thanks for your help
    • I don't know whether I've missed something along the way, but here's my view: Firstly, I'm new to the digital world, having used film all the way (still using film as well as plates on occasion). I've always used prime lenses, with zooms being something  of a reluctant inclusion to my armoury. I'm still using the old glass a bit on my X-T5. However, I've found to my surprise that the kit lens, for a start, (the 16-80mm f4) is actually very good. I've also got the 55 - 200mm and the 35mm prime (this being my "nifty fifty". I'm happy with the coverage and happy with the IQ from them all at the middle aperture ranges which I use so much. Time was when I wouldn't have given a zoom much consideration at all, but these lenses aren't letting me down in any way. In fact, I was seriously impressed for once to find a kit lens which was a "keeper" (weather-resistance included!). If someone was starting out, they could get by very easily with that on its own for quite some time, without feeling the need to replace it soon after purchase. I only actually got the kit lens because I had nothing which would speak to the camera, and I wanted the camera to have every chance to show what it could do Given that my most used lenses on my SLRs were the 50mm and 135mm, I had those in effect from the off in one lens. OK, they're not as quick as primes, but that isn't an issue for me. When I bought the X-T5 my intention was to buy a full set of primes over time, but I'm not feeling the need to at the moment. Am I missing something here? Genuine question. Don't be afraid to point fingers and laugh if I am missing something. I'm a big boy and I can take it! But, yes, that is my question and my quandary before I commit any further money in the Fujifil/Fujinon arena. 
    • Tomaz, do you see the flickering indoors with artificial lighting, or also outdoors in natural light ?  When I am at low f numbers e.g. 1.4, 1.8 with a shutter speed e.g. 1/125 and with a scene lit by a fluorescent lamp @50Hz (a simple lamp without an intelligent driver, for example Helvar, that operates at higher frequencies), I see this “flickering” in the EVF like you do. That is caused by the interaction between the frequency of the light source with the EVF refresh rate. You can use Flickerless Shutter Speed Setting to eliminate this effect. 
    • Good morning, people. I'm a recent convert to mirrorless and an even newer convert to Fuji, so please, if my questions appear foolish, make allowances, please!
×
×
  • Create New...