Jump to content

X-E4 checkerboard issue in JPGs


Recommended Posts

I have been experiencing this issue on the XE-4 since I got it almost 2 years ago. A weird checkerboard pattern appears randomly on some JPGs, but not RAW. There doesn't appear to be rhyme or reason. I can shoot in bursts and only a few of the shots will have the issue so I don't think it's an exposure issue. I have included a sample photo. It doesn't appear to be moire or he purple grid issue,but I can't find anything online about it. Any ideas?

 

X-E4 with XF 27mm F2.8 kit lens

But it happens with any lens and under various shooting conditions. Is it a sensor issue? I can send exif if needed 

Welcome, dear visitor! As registered member you'd see an image here…

Simply register for free here – We are always happy to welcome new members!

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Similar Content

  • Posts

    • 92•F is 33•C and that is pretty damn hot where I come from. If the camera was on the whole time, maybe it could have reached the warning limit without actually having a fault. I don’t know. You did not say which country you are in, I presume USA. The number would be 1-800-800-3854.  https://fujifilm-x.com/en-us/repair-and-product-support/
    • I received my X-T50 two days ago.  I did not have time to take it out until this afternoon.  It is hot today, but not excessively so.  My car thermometer indicated 93 deg F, and the weather app on my phone said 92. I took 30 photos in a span of about 45 minutes.  The camera started feeling very warm and a warning appeared saying I was approaching the high temperature limit.  This would make sense if I were taking videos, but these were just still photos.  Does it seem strange to anyone else that the camera would reach such a high temp at 92-93 degrees ambient temperature?  I have another question. I was looking for a support phone number or email on the Fujifilm website but could not find one.  Does anyone know how to contact Fujifilm support to inquire about this high temperature condition?
    • Something does not seem right. Uncompressed raw files for the X-T5 are supposed to be around 80MB, call it 85MB just to be safe in that assumption. 183 x 85MB = 15555MB, which is about 15.6GB. Even if you are using full sized, fine jpg along with the uncompressed raw files, you would not come close to filling a newly formatted 64GB card with 183 shots. Maybe try a new card?
    • Sometimes, issues like these can be complex and difficult to diagnose, especially if they're intermittent.
    • Agree with Jerryy..........I use the 70-300 A LOT and love it.  I have the 1.4 TC and I rarely use it, I find the lack of light to be limiting.  I recently bought the 150-600 Fuji lens and it is wonderful, super reach and super sharp.  A bit heavy to carry around so I still carry the 70-300 most of the time.  When I do take the 150-600 with me, I've been amazed with the results.
×
×
  • Create New...