Jump to content

Advanced Filter disaster – don't let it happen to you


Recommended Posts

Advertisement (gone after registration)

A few weeks after purchasing the X-Pro 2 ( my first Fujifilm camera ) and trying it out in varying situations to arrive at a set-up that suited me ( based around Aperture Priority, RAW/Jpeg, Auto ISO ), with technically impressive output, I confidently set off on a long awaited holiday to India to take some serious pictures.

 

A week in, I noticed a sudden change in the camera's performance and in the appearance of subsequent images displayed on the LCD screen ( grunge colours, vignetting, strobing of skies ).

The camera had switched to just shooting Jpeg in both slots and various Menu items where no longer available. As a relative novice and not realising that it had been something I'd done I carried on shooting for the rest of the trip vainly hoping that the Jpegs would be of a decent quality and that the fault was as much in the LCD display as anything.

 

Needless to say, it wasn't ...

 

I HAD SWITCHED FROM 'STILL IMAGE' TO 'ADVANCED FILTER' MODE BY ACCIDENTALLY DEPRESSING THE 'DRIVE' BUTTON ON THE BACK OF THE CAMERA

 

When I got home and downloaded the images to my computer the full horror of what I had done hit me. Not only had Advanced Filter been unwittingly selected but it had defaulted to the 'Toy Camera' option – just about the worst option in the list IMHO ( not that I'd ever be interested in using any of these filters ).

 

Unless I am mistaken there is no way back for these images ( there are no RAW files ). I've tried to rescue some in PS by removing Colour Cast, Desaturating, Cropping, and Cloning, but there are limits to the extent the damage can be hidden.

 

Plea to Fuji – make the default the LEAST OBTRUSIVE filter when Advanced Filters are selected, deliberately or otherwise

 

Plea to other new Xpro2 users - be careful and watch for with this ( its worse than the Exp Comp dial curse that is widely reported – at least if you shoot RAW you can remedy that one ) ….

 

Time to crawl away and cry …...........

Link to post
Share on other sites

this has happened a few times but I’ve always noticed that there was something wrong ( the first time, something else connected to the same selector happened, and that was that I put it on continuous shooting but that wasn’t so bad I only had to sieve through a lot of the same pictures).

 

When I put it on advanced filters by mistake, fortunately, not only I noticed (the filter was noticeable) but also the symbol , ADV showed in the viewfinder & Lcd ( white in the viewfinder and red in the LCD). 

 

 

This is, if you have enabled it to be displayed. If so, you might miss it but paying attentions to your screen in a camera as complex as this, helps.

Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...

this just happened to me. we were high in the mountains just before sundown. amazing scenery. then the viewfinder images all looked wierd. then realized camera was shooting this stupid thing called toy camera. at 2100m in late december is no time to figure this out. and the fotos suck. now warmly at home i am trying to figure out how to disable these dumb__s advance filters.

Link to post
Share on other sites

this just happened to me. we were high in the mountains just before sundown. amazing scenery. then the viewfinder images all looked wierd. then realized camera was shooting this stupid thing called toy camera. at 2100m in late december is no time to figure this out. and the fotos suck. now warmly at home i am trying to figure out how to disable these dumb__s advance filters.

Link to post
Share on other sites

yes, it is easy to correct once one understands (and remembers) what is happening.  but, we shouldn't have to do that--especially for such a silly feature.  it is a distracting interruption in the process of making a picture.  hopefully, fujifilm is getting similar feedback on this and will change it.

Link to post
Share on other sites

  • 4 months later...

I was delighted to see the that latest Firmware (V3) has addressed this issue by allowing RAW shooting when in Advanced Filters. Anything shot by accident in Advanced Filter mode ( as above !) would  now be recoverable provided Image Quality is set up for RAW & Jpeg.  What happened to some of us need not happen to anyone else again.

THANK YOU for making this amendment  FUJIFILM !

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...