Jump to content

X100Vi Focus Error with Nisi and Hoage Hood/Filter


Recommended Posts

Used both the Nisi and Hoage all in one type hood/filters with my X100V without any issues. Kept both when I sold my X100v after my X100Vi arrived.  Both seemed fine until I needed to do some shots at the minimum focus distance. Both filters produced the Focus Error and so I tried the same shot without a filter and also using Hoage filter adaptor and fujifilm uv filter without any issue.  I’m wondering if the extra thread on the camera lens is to give more space for filter adaptors and filters and if the lens extends slightly further when at min focus distance than the V lens did? So this is just a FYI for anyone with these filters on the Vi. Has anyone else experienced any issues? I’m pretty sure it’s not the camera as I can’t replicate the error without a filter or with a filter adaptor and separate filter. 

Link to post
Share on other sites

Do you mean that the camera reports a focus error or that it misfocusses? I have the the Haoge LUV-X54B and haven't had error messages - it also appears to focus properly up close - although I haven't specifically measured the shortest distance. 

Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

It shows a focus error and locks up until switched off and on again.  Only happens during or immediately after close focusing and in particular when using optical viewfinder if that helps. But crucially it doesn’t report an error if no hood / filter attached. I have tried with Fuji and Hoage filter adaptors plus a uv and it’s fine. Only does it with the Hoage and Nisi all in one models

Edited by MaxUK1968
Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...

I get the error as well with the Nisi all in one kit on my x100vi. It’s because the lens touches the built in UV filter when focusing at minimum distance. I love the kit, but it’s disappointing because it was quite expensive and I don’t want to use it and damage the camera

Link to post
Share on other sites

Hi. Sorry to hear you have the same issue. But also good to know it’s not just me as many have suggested! There is definitely an issue with Nisi. I just ordered and received the Nisi square hood and filter adaptor which they have updated their website to say is compatible BUT it’s not! I have now been asked by them to submit video of the error to their WhatsApp customer service number and they are looking into it. If you have WhatsApp and want to do the same so they might actually realise there is a problem their customer service team are on +44 7723 860624 (WhatsApp).  Here’s a photo showing their filter thread v other companies filter adaptor. Nisi on the left. Clearly not enough room for the lens to move

Welcome, dear visitor! As registered member you'd see an image here…

Simply register for free here – We are always happy to welcome new members!

Link to post
Share on other sites

Same here. New Nisi filter and good. Lens error. 
I’ve made a video. It’s 100% a fault. note how the filter is 'loose' and it's fine - but once tightened the error occurs. 

https://drive.google.com/file/d/1j4xDlrmNQAgRfo_nuyIB0GCwVQMqz0eZ/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1uxU_M5re9sr2ADZpocbfWLKyLAon3lYP/view?usp=sharing

Link to post
Share on other sites

On 5/9/2024 at 11:52 AM, NiSi Australia said:

Please checkout the videos on this link.  This is testing the NiSi UV with lens hood and UV from that kit at and below minimum focus. You can see there is no lens errors. 

https://drive.google.com/drive/folders/1skQp3TKzLyFbQgaPyvIqK9gYQLSL09s2?usp=share_link

Well I have a video I have taken that completely proves there's a problem! Filter is absolutely NOT right and the lens hits it. It's not anecdotal - it's absolute fact. Happens several times, it's repeatable and a fault of the product. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...