Jump to content

X-Pro2 - Color Digital Split Image MF assist question


Recommended Posts

Advertisement (gone after registration)

I will buy the X-Pro2 soon and I intend to use it with Lens Turbo II and Minolta MD lenses as I do with my X-Pro1 now.
​I'm wondering how well is the Color digital split image manual focus assist mode implemented in using manual legacy glass? Has anyone tried it? I owned an X100T and used the ERF quite often, actually most of the time, but did not like the focus by wire implementation. The fact that sometimes I could not distinguish if the focus was tack sharp or a bit off, made me use the EVF more than I actually wanted to. The split image option was sometimes unreliable, especially if there were complex patterns included in the scene as the focusing screen was B&W.
​I'm expecting really good performance out of manual focusing aids in the X-Pro2, because it will actually be the only method used for focusing the Minoltas. Also... Is the split focusing aid also kind of ''pixelated'' (not high resolution) as it was the case with the X100T?

​Thanks for your replies guys!
​Have a good one! ;)

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Similar Content

    • By Ecaswell32
      Haven't been able to find a video or anything actually demonstrating the auto image transfer feature to the app, either while taking photos or when you turn the camera off and it does it in the background. Can anyone verify that this feature works well? Do the images just hang out in the app and you then have to save them directly to your phone or will they just show up in your phones photo gallery?
       
      Thanks in advance - this is kind of the make or break feature keeping me from going with the x100v vs saving some money on an older model that just has the standard wifi transfer. 
      Ethan
    • By Gibby
      I'm shooting video with X-T4 on a gimbal, in continuous mode with face detect on.  If I try to change the focus point using the rear touch screen (pressing top right corner of screen until it gets to "AF", and then click on the desired focus point on the screen...it will refocus on that area, but only once.  As if it was switched to single focus mode.  The manual however, seems to indicate that the camera should remain in continuous focus mode and track that subject, which it doesn't.   I would like be able to click on a point using the rear screen and have the camera track in continuous focus.  Is this even possible?  Not clear in the manual.  tks.
    • By Gibby
      For stills, I'm using backbutton focus.  And I'm able to select the focus point and track it in continuous focus.  Works great.  But in video mode, I can't find a way to track an object - only a face using face detect.  The rear touch screen doesn't seem to work this way.  When I select a point, it behaves as single focus, even when the camera is set to continuous focus.  Also, I'm often using the camera on a gimbal and need to rely on the rear screen for setting the focus point.  To date, I've mainly had to use the X-T4 in manual mode for video which is disappointing.  Am I missing something?
    • By MaryMurf
      How do I set my xt20 so I can hold it halfway and adjust the focus? Also, the shutter is so sensitive that I end up taking pictures when I turn the camera on and off. Am I doing something wrong in my settings?
      thanks
      mary
    • By petersea
      Has anyone experienced problems with GFX50 automated focus bracketing since the last firmware update? I am on 4.20 and I can't get it to take more than one frame.
      It still works on manual with no problem. I have drive set to focus bracketing, electronic shutter and do the complete procedure of setting focus at A then B. I've tried it by then pressing the back button and also without. I've tried on manual focus and auto single. I've tried with several lenses and I have also tried resetting to factory default. Thoughts?
      Is it possible/ advisable to revert to the previous firmware to test that as the cause?
  • Posts

×
×
  • Create New...