Jump to content

Lens noise


botty1963
 Share

Recommended Posts

Hi all. The other day I was in the house and it was dead quiet, and when I turned on the camera I noticed that all of the time it was switched on, the 16-80 lens was noisy - I assume the focusing motor making a noise. I have never noticed this before, on any camera that I have had, although it could just be that I have simply never noticed. The reason I have posted this is that you can see from another post that I have had on-going issues with the number of photos I can get from a single battery charge. The camera body has been back to Fujifilm on three occasions and they have not found any issue with it.

Edited by botty1963
Link to post
Share on other sites

16 hours ago, botty1963 said:

I switched off the IBIS completely and still the noise.

It is the IBIS system that is in a parked position. Switching off means putting the system in a parked position which is an activity that also generates a little noise. All cameras of all brands with IBIS do that. Nothing to worry about.

Happy shooting.

Henk

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Similar Content

  • Posts

    • Hello GO I thought Ken raised a few valid points and others which were fit for the floor mounted circular filing cabinet. But they were his points as he saw them so good for him. But irrespective of his views and his 4/10 rating, I bought an X-H2S and have to say that it is an exceptional camera. It is so fast, the subject detection system is phenominal and the EVF is in a different league to any of my FujiFilm cameras. I have it side by side with my beloved X-H1, a camera that was hewn from rock, and whilst it doesn't quite have that same 'feel' of indestructability, it is superbly made and tactile wise, a level above the X-H1. What I mean by that is the controls are well damped and responsive, the shutter button is less touch sensitive (ie doesn't fire at the lightest touch), and the control wheels, whilst not clickeable, are precise. The joystick is not as well positioned as the X-H1 but as I have only had the camera for two days, it will improve as my  muscle/brain memory kicks in. The extended grip is as good as, if not better than, the X-H1 and though still early days, I found the 100-400mm nicer to hold and use when on the X-H2S with or without either of the TC's. As for the charger, never got one with my X-T4 and yes it is tight of FujiFilm but I am glad that they spent the money on the sensor and the overall package. It shouldn't and didn't put me off but I see where he is coming from. PSAM is not a big deal for me, its on all my Sony's and on mylovely little X-S10 so it came natural to me. The C1-7 modes are just superb and if I had to trade the conventional dials just for this feature then I would...almost, as I still love the manual control nature of my other FujiFilm's. To be able to dial in my favourite settings and recall them at the click of a dial (and lock it should I wish) is fantastic and instant. I have a Delkin Black 150 Gb CFExpress card as well as a SanDisk Extreme SD Card. Never had a CF before, it makes the SD card seem pedestrian and even when on high speed bursts it clears the buffer immediately. I enjoyed Ken's review but I beg to differ with his conclusions and thoughts. As for muddy twixt the X-T4, I am not sure where he got that from but IQ is exactly the same as my X-T4 and X-S10 using all my FujiFilm lenses ......but many more images are 100% in focus and processed 4 x quicker than any other body. It is a cracking camera.      
    • Thank you ! No i got the point 👍. Will do more research in to that 
    • The f-stop is not changing, which is the ratio stays the same. Constant aperture is really constant f-ratio., which means effective or virtual ratio. A truly manual constant aperture lens operates differently than by-the-wire lenses, which is why the older ones are so large, they have to maintain that ratio over their range. Newer lenses do it differently which is why they are referred to as having virtual constant ratios. Btw, that Canon approach is pretty limited. Try that trick on a wterfall and you will see the waterfall change from falling water to shaving cream.
    • My lense is 16-80 f4. So its constant aperture. When i zoom the aperture isnt changing!
    • These discussions may convince you otherwise: https://photo.stackexchange.com/questions/121850/d7500-exposure-changes-when-in-m-mode-and-zooming-video https://www.youtube.com/watch?v=4h8rQlrWhNk These have been problems for a while, and folks are trying novel techniques to fix them.  
×
×
  • Create New...