Jump to content

IBIS : Shoot Only vs Continuous with XF16-80


Sandro_gsp
 Share

Recommended Posts

Advertisement (gone after registration)

Lately I noticed the pictures taken with X-H1 and XF16-80 were kinda blurry. But luckily every picture taken with my primes was OK.....
Of course the blurriness can be seen only enlarging the pictrures up to 100% .
I was about to throw my XF16-80 zoom in the trashcan , when I had an idea :    I switched the stabilization from continuous to "shoot only"
Et voilà  :   now all pictures taken with my zoom are crisp and sharp !

Why, oh why ?  Where is the problem with Ibis continuous?   is it the camera ?  or the zoom lens ?

p.s. :  both camera and lens firmware are updated.

 

Link to post
Share on other sites

I didn't chang the front switch ( S/C/M ) , that's for focusing:
I changed the stabilization setting ( Ibis )   : from continuous to shoot-only.
This wrong behaviour shows up only with my Zoom lens, not with my prime lenses.

The tests I did today were shooting a tree in front of my windows , no wind at all.
And I discovered that pictures taken with shoot-only are wharp, while with continuous Ibis are not.   This problems is with every exposure time from 1/500 sec. down to 1/30th

Link to post
Share on other sites

The interaction between OIS and IBIS in the X-H1 is a known issue with multiple lenses. To date Fuji has never solved it in firmware updates and over the past two years their only updates for the X-H1 were about fixing new gear (new lenses or flash) to the X-H1 and the bugs that came out of that. Not about fixing X-H1 inherent bugs. I fear that we don't get that level of support anymore for the X-H1. That's why I stopped using it for professional work.

Link to post
Share on other sites

Advertisement (gone after registration)

Correct. Fuji issued a few firmware updates to correct issues with the combination of IBIS and OIS for the X-Trans 4 platform (X-T4 and X-S10) but not anymore for the X-Trans III platform (a/o X-H1). In general there is no support anymore for that platform other than accommodating for new lenses or speedlights and fixing bugs that come out of these new firmware updates. I've done some tests last year with my X-H1 and the 10-24 and it wasn't solved then.

Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...

I have not heard of this particular problem with the X-H1 before. I am not saying it doesn't exist, I just am not aware of it. I do not own the XF 16 - 80 lens, however I did perform a test with the XF 10 - 24, XF 16 - 55 and XF 100 - 400 all mounted on my X-H1.  All at low shutter speeds of about 1/25. All were shot at focal lengths of 24mm, 55mm and 400mm respectively and I saw no difference in sharpness whether the IS was set to continuous or shooting only. All images were very sharp. You might want to contact Fuji. 

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Similar Content

  • Posts

    • Hercules Cluster M13 (84 minute equivalent exposure). From a dark place, you can see this one in the northern sky just by looking up. Of course, having more than 100,000 stars in the cluster helps brighten it up a bit. https://www.messier-objects.com/messier-13-hercules-globular-cluster/ https://earthsky.org/clusters-nebulae-galaxies/m13-finest-globular-cluster-in-northern-skies/ https://science.nasa.gov/m13-great-globular-cluster-hercules  
    • I am guessing you do not have another lens? Can you rent or borrow one from your local camera store?
    • Gentlemen, I suggest you not to use bell collars. Let's imagine every time you move you have this "ding ding" in your ears.
    • Must be the firmware. I have this lens and the 33, which are great btw, and had a problem with the latter. I tried to update to the latest version, the problem is there are two, a white silk screen and a golden something. Once the updated was done, the lens started to focus continously. I deleted all the updates and installed one of the two, I don't remember which one. Then the lens worked perfectly. The problem is the Viltrox customer care doesn't exist. I tried to contact them to know the difference between the two updates, but nobody ever replied.
    • When I used the 50r for a couple of years I used my 2012 iMac 27" with 1TB HD, and 16GB of Ram as well as my 2014 MacBook Air with 8G of Ram and 256G HD Was it the best?  For me it was.  I shoot both JPEG & RAW at all times - and the files loaded fast enough.  The most I ever loaded at one time was over 9,000 files after a month in Colorado.  Does it take some time? YES.  But since I'm not a run and gun guy and am retired and don't do weddings or events any more I don't mind the wait as I have other things to do. Now that I have the 100s those machines listed above just CHOKE.  They do work, but you need the patience of a saint plus don't even think about doing HDR/photo merges, etc.  Not happening.  Since I bought my 100s I've switched to a 2020 iMac 27"  5k retina with 16G of RAM.  I find the 100s files quite zippy - and I"m talking about the raw files as after I review the jpegs to decide what I want to keep/edit I chuck most of them.  My iMac is a intel I-core 5 which at the time was the basic model available.  Initially I bought it for my spouse to do her work on which is why I did not get more ram.  Had I known I would move my work flow to her iMac I would maybe have purchased more memory.  But, so far, I've done the 400MP stitching, photo merges, etc in LR and Photoshop, and I use Capture One for my post-processing and I am extremely happy. Another item which I started using at the beginning of the year for the 50r and the 100s files is my iPad Pro.  I find that device to be a beautiful piece of equipment that I use both at home and on the road.  It's smooth, great and true color reproduction and FAST on JPEG's and RAW.  Since I only have the 512G version I use USBC Samsung Externals when needed.   In a four weeks I'm headed to Alaska and the Arctic for two months to shoot travel and stock.  I'm not taking my laptop - only my iPad Pro.  I love working on it and have developed a workflow that works for me.  I'm packing two Samsung T5 SSD 1TB externals, plus two Lacie Rugged 1TB externals for storage and backup.  If I need additional storage I can pickup another external pretty much anywhere until I go to the more remote locations. Hope that helps.    
×
×
  • Create New...