Jump to content

XT-3 (NEW) locks up / freezes randomly


Recommended Posts

Hello all.
 
i have found several threads on various forums and grops for this issue but mst of them are more than 12months old.
I am having some trouble with my X-T3 and I am looking for some help or suggestions.
As i have found online this is issue its called “camera locked up”
Out of the blue the camera freezes. The LCD would still be showing a live view, but the entire HUD would disappear. The camera would not respond to any buttons being pressed. Even switching it off wouldn’t work. Additionally, the orange LED light is on and not going off or going into green. The only way to recover control was to literally pop the battery out and put it back in. I am shooting on single mode not CL or CH. Compressed RAW and Fine JPEG
 
setup:
X-T3 with 18-55 kit lens (less than two months old from my local fuji reseller)
Original Fuji battery
Latest firmware for both the body and the lens
SanDisk 64GB Extreme 90MB/s (picture here. I had it from a 60D canon)
sandisk-extreme-90mbs-uhs-i-u3-sdxc-64gb-sd-card.jpg?fbclid=IwAR21Sj2Bfz9i-3qz6nW0SjC4qQbnynmif8yt_PMLVi_uZg4TnfqdeK5-fUM
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I have reset to factory settings tried another lens as well.
Reinstalled the latest firmware via SD Card.
SD card format on camera.
 
to be honest i have not identify any pattern for the issue. it happens randomly and in various lighting and temperature conditions
 
 
Any suggestions or possible solutions will be appreciated.
Thank you !
Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...
  • 2 months later...
  • 5 weeks later...

I'm having the same issue when I'm using the camera with a Godox flash light! Almost every 10-20 photos the issue occurs and the camera freezes completely, the indicator lamp turns into orange. And same here I have to literally take the battery out to resume the camera.  Look for a solution too. 

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Hello, I recently discover the same problem I´m using an xt3 camera, xtTf trigger and a tt350f flash. first I thought the problem might be the memory (im using a 1000x 150mb/s Lexar professional 32gb)  Original Fuji battery, Latest firmware for both the body triggers and flash.

the issue occurs randomly (some times in less than 10 pictures) and the camera freezes completely, the indicator lamp turns into blinking orange and I have to wait till the camera wants to work again, sometimes it takes 50 seconds, then the flash fires and the camera works fine again. And same as here I have to literally take the battery out to resume the camera if I can not wait those 50 seconds.  

I am a little bit scared that that can happen to me shooting on a wedding day, fortunately im just starting to do this technic, but it is frustrating.

Look for a solution too. 

have an amazing day.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Hi All:

I have had my X-T3 since May 2019 and never experienced a lock-up.  However, since upgrading to version 4.00 I had my first lock-up while shooting video.  Screen froze and I was unable to turn off camera.  Anyone else had this experience since updating to version 4.00?

Don Barar

Link to post
Share on other sites
On 2/24/2021 at 4:22 AM, Don Barar said:

Hi All:

I have had my X-T3 since May 2019 and never experienced a lock-up.  However, since upgrading to version 4.00 I had my first lock-up while shooting video.  Screen froze and I was unable to turn off camera.  Anyone else had this experience since updating to version 4.00?

Don Barar

Hi @Don Barar. I just experienced it today, Feb. 25th, while playing with the menu. Went to the lens profile tab and all of a sudden my XT3 froze and nothing could restore it to normal including pressing buttons, turning dials, and even switching off the camera. I had to take off the battery and then re-install it for the XT3 to function normally again. My firmware is currently 4.00

Link to post
Share on other sites

Hi Fathom:

I called Fuji tech support in the US.  They told be they were unaware of a lock-up issue with firmware version 4.00.  Hmmm.

Based on your comments and others on this thread there is going to being mounting evidence that firmware 4.0 is causing lock-up issues on the X-T3 that were not there with previous firmware releases.  Everyone on this forum that are having lock-up issues with their X-T3 and firmware release 4.00 need to report what is going on to Fuji so they can get this fixed.

Don Barar

Edited by Don Barar
Link to post
Share on other sites

I actually shipped my camera to Fuji Service Center in NJ, after several calls they told me I will need my shutter to be replaced (which will cost me $270 as it's out of warranty). I'm really not quite sure if it's the shutter issue as for my case the camera works fine without the flashlight, and I actually tried my friend's Fuji XT3 camera using the same Godox flash settings and his camera experienced the same lock up issue as well. I ended up not proceeding with the fix. But this lock up issue remains unsolved. 

Link to post
Share on other sites

Happens to my 2nd X-T3 multiple times in every artificial light shooting session. TWICE WITH A CLIENT!!! I never used Fuji for studio type setups but was forced to do so when I sold my Nikon D810. 

This is not an inconvenience but SERIOUS GEAR FAILURE. Cameras should be relied upon to just work. 

I use an X2T trigger from godox to trigger all kinds of studio strobes: AD600B, AD200 PRO ETC. 

ATTENTION FJUJIFILM: Please fix this problem ASAP!!!!

Link to post
Share on other sites

I'm a serious X shooter with multiple bodies over many years. I only use Fuji for casual shooting and more serious documentary photography. Now that I'm considering Fuji for studio work it fails me unfortunately... It's hard to hide my frustration in front of clients in a food shoot where we need to complete a long shoot list. 

Initially I thought it was an issue with Capture one pro for Mac. But this latest shoot was untethered but expering it again is frustrating as hell guys. 

Edited by Johnedlt
Link to post
Share on other sites

Hi All,

Everyone that is having lock-ups with their X-T3 and firmware version 4.00 need to express their concern to FujiFilm service centers in their home country.  I have spoken with FujiFilm in the USA and they seem to be unaware of what is becoming a more widespread problem.

But only if we let FujiFilm know by calling them will they fix this problem.

Don Barar

Link to post
Share on other sites

Totally agree. But I'm just not 100% sure if it's the problem with the firmware version 4.00, as I first experienced this problem with the older firmware version, then I upgraded to version 4.00 the problem still existed. So to me it feels the issue is with the XT3 model, at least for my case using flash light. 

Link to post
Share on other sites

Ive had the xt3 for a year and a half. I also have the same lock ups using flash. I recently bought a new camera for video work and will also replace this one. Luckily I haven't been caught off guard yet but I can't imagine being at a wedding and this happening. Considering the $5000 invested in Fuji Im not happy.

Link to post
Share on other sites

Hi,

I'm having the same issue, my xt3 locks up while shooting video (when idle). Firmware version 4.0. Does anyone know if this issue is being looked at by Fuji or has anyone got any solution (apart from taking battery out...)? This happens with kit lens, just cleaned the connectors on the lens and hope this might help, but doubt it. 

Are you guys experiencing the issue with kit lenses or different ones?

Thanks

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

I use my XT3 primarily for clean HDMI out. I do over 10 hours of video conferencing on it each week. I have no issue with it on the video setting.
 

But each time I have gone into S mode, I have the lock-up issue. Especially when using the self-timer. I just tried tonight and the first attempt at a shot locked it up. And this time I can’t seem to get it unlocked by removing the battery. 

I’ve used Nikon for years. Never had a single issue. I did a lot of research before making the switch to Fuji and this is a bad first impression. I’ll get in touch with Fuji here in Germany, but who knows how long a fix will take if you folks say they aren’t aware of anything presently. Frustrating.

Edited by markdc
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Similar Content

    • By Suzi Mifsud
      I just started using the Fuji XT3 and I'm having an issue with the colours of my final images. I custom set the white balance and in the LCD and EVF preview the photos are perfectly white balanced and exposed, however when I opened them on my laptop, the white background appeared more grey, and the overall image is more subdued. Is this normal or is there a setting I need to change?
       
    • By Fujiuser21
      Hey guys,
      I recently purchased a used fujifilm x pro 2 which looks really in great condition. There are only 1-2 really small and not really noticeable scratches. 
       
      So the problem I have is actually that the camera sometimes doesn't turn on. I switch it off between taking pictures while walking and sometimes when I try to turn it back on it doesn't light up. I've read here and there that a few other people also encountered this issue but didn't really update us on it. 
      So my question is if someone has dealt with this and what could be a solution to it. 
      If there's no solution I actually really like my fuji x pro 2 and would be interested if the issue becomes worse with time or it stays quite the same.
      Thanks in advance guys!
    • By Ned_Sayer
      I Just got a Fuji X-T3 from Amazon Warehouse deals, and the button feels off... 
      I used a X-T1 and have a X-t2 and they both feel very different to the X-T3.
      I made a video to ask if this is how the X-T3 works or if I got a "faulty" unit. 
       
       
    • By widespace
      Hello
      I bought a new Fuji X-T3 and went to take some pictures, JPG + RAF.  I used two SIM cards (one as a backup).  When I got back home, I started uploading all of them to my computer (Mac).  I removed the main SIM card from the camera and plugged it into a multi/card reader, the same way I always do.  There were in total: RAF = 147 photos, and JPG = 159 photos.  I was able to upload: RAF = 75 photos (51%), and JPG = 117 photos (74%).  After those photos were uploaded, an error message appeared in the screen: THE FINDER CAN’T COMPLETE THE OPERATION BECAUSE SOME DATA IN (NAME OF THE NEXT PICTURE) CAN’T BE READ OR WRITTEN. ERROR CODE -36.  No more photos were uploaded, even when I tried several times.  I also tried doing the process one photo at a time, and also repeated the process with the second SIM card.  Same results.
      Thinking that the two SIM cards were corrupted or damaged at the same time (???), I then tried to format and take some more pictures with another SIM card and to upload them to the computer.  The same situation and exact message came up over.  I am able to see all the pictures (RAF & JPG) directly from the SIM cards connected to the Mac, I just can’t upload them to it.  My frustration is that 51% of the RAF, and 74% of the JPG photos were already uploaded using the same method, devices, computer, etc., without any problem, and then just stopped.
      What can I do or check for?  Is that something to do with the way the camera store the photos in the SIM card?  Again, it performed as expected PARTIALLY, and then stopped!
      Thank you for your advise.

    • By Kingsam
      So i have a friend in Hollywood FL thats about to return home on monday morning. This is my last chance to purchase an XT3 and join Fuji but it's out of stock everywhere. Does anyone know any local stores he could walk in and purchase? Shipping is obviously out of the question.
  • Posts

    • Salve, qualcuna sa quanti minuti / ore di filmato in full hd si riesce a fare su una scheda da 64 gb? Grazie
    • I’m thinking in the other direction. Considering trading my 18-55 and 85mm f1.8 (Viltrox) for the 16-80. I have a 23 1.4 and a manual 50 1.4, so I think the extra zoom range is better to have than the longer fast prime. Also, I like the 16mm length and don’t have that now....
    • +1  Plug in overnight and you are good to go next day.  You can also buy a second battery and external charger and swap out the batteries when one gets low.  This works well for me when traveling or forgot to recharge.
    • Yes, agreed. All of my computers are made in China and many other electronic devices are also made in China. Japanese cars, for example, are no longer guarantee of quality and reliability. Someone I know bought a Honda Odyssey and ended up with a broken transmission and costed him $5000 to fix. Personally, I had to dump my Toyota after only a little over 30,000 miles in less than 4 years due to brake problems and other electronic problems. I paid premium price for my Toyota thinking I bought quality. But quality was not there.
    • Have you tried an other SD card?
×
×
  • Create New...