Jump to content
carrot

X100V Front Command Dial will not change shutter speed

Recommended Posts

Posted (edited)

Advertisement (gone after registration)

I have the Front Command Dial set up in the Button/Dials menu to change either SS, ISO, EV.  But, when pressing it in to select SS (with SS Dial set to A), turning the wheel does not change shutter speed, unlike on X-T4 or X-T3.  It will only change shutter speed if the SS Dial is set to a value.  Am I missing something in menu settings, or is this how it's meant to work (differently from other Fuji cameras)?

Edited by carrot

Share this post


Link to post
Share on other sites

If the SS main dial is set to A:=Auto, you can't change it using the front or the back dials. Set the SS main dial to C:=command, and then the front of the back dial should work. And notice that when the SS main dial is set to a specific value, which ever of the front of the back dial that you have set to modify SS will only shift the value slightly, try it. In my opinion, this is an amazing feature, because it allows the user to slightly adjust without the need to change the main dial if needed.

I hope this helps, let me know if it doesn't. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

There is no 'C' position on the SS Dial on the X100V.  I think you are referring to another camera.  I agree it's a good feature, but it doesn't seem to be available on the X100V.

Similarly, being able to select ISO Auto 1, 2, 3 when the ISO dial is set to 'C' is also not available on the X100V.  When it's set to 'C' you can only select specific ISO values with the front command dial.  To select ISO Auto 1, 2, 3 you have to go right into the menus to select the one you want, there is no shortcut method.

Edited by carrot

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Advertisement (gone after registration)

Try setting the Shutter dial to T.

I don't believe any Fuji allows you to switch between Auto ISO modes with the front dial (through C), only cycling through ISO values.

Edited by flamidey
Added some precision

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have the X-T4 and it does allow you to shift through all ISO values, including the H & L ranges, and AUTO 1, 2, 3.

The benefit of being able to pre-set AUTO 1, 2, 3 is hugely diminished on the X100V by having to go right into the menu system to select one of these settings.  There's no reason, given there is a C setting on the ISO Dial, to write the firmware differently to the X-T4, both of which were released at the same time.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
3 hours ago, carrot said:

I have the X-T4 and it does allow you to shift through all ISO values, including the H & L ranges, and AUTO 1, 2, 3.

The benefit of being able to pre-set AUTO 1, 2, 3 is hugely diminished on the X100V by having to go right into the menu system to select one of these settings.  There's no reason, given there is a C setting on the ISO Dial, to write the firmware differently to the X-T4, both of which were released at the same time.

I'd love it on the X-Pro 3 for sure. Could be a firmware upgrade on the V too...

 

(And I was wrong, auto-iso is accessible on the front dial of the X-T3 as well. )

Edited by flamidey

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/20/2020 at 10:54 AM, carrot said:

There is no 'C' position on the SS Dial on the X100V.  I think you are referring to another camera.  I agree it's a good feature, but it doesn't seem to be available on the X100V.

Similarly, being able to select ISO Auto 1, 2, 3 when the ISO dial is set to 'C' is also not available on the X100V.  When it's set to 'C' you can only select specific ISO values with the front command dial.  To select ISO Auto 1, 2, 3 you have to go right into the menus to select the one you want, there is no shortcut method.

Sorry I misspoke when I said set the SS to C, I meant T as @flamidey pointed out. So the SS can only be change using one of the command dials if the SS dial is set to T or a particular SS value where the adjustment is two third of stops up or down. But I understand your frustration, but I think the way it is set up is how it should be. When it is set to A, the camera determines the app

 

I just got my X-T4, but haven’t played with it enough. I would like to have the option to toggle between different auto iso settings most of the time instead of the iso values honesty. I hope this feature is added soon to the X100V. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Posts

    • I have been using my XT4 quite a bit lately--mostly making outdoors videos, but also some family/portrait shoots.   One strange thing that I've noticed:  After setting up the display exactly how I like it, the EVF will display histogram, level, and battery level (among other things).  However, when I am just looking at the back screen, these 3 items are not displayed--UNLESS I turn off the AF!  As soon as AF is turned off, histogram, level, batt level appear on the rear screen exactly where
    • Fuji gave us the X-Pro3 for still focused users, no? Personally, I'd sacrifice AF for IBIS and if Fuji had more OIS lenses, sacrifice IBIS desires as OIS is close enough. Just too useful with environmental portraits. I have the GF45-100 primarily because of OIS.   
    • Hi all, This is my first Fuji camera and I couldn't be more excited to receive my Silver X-T4 with 16-80mm Lens Kit. As most know, the date keeps getting pushed on this kit. Originally it was May, then it was June 1st, and now, the status on BH Photo is now changed to "Backordered" as of yesterday. I reached out to B&H this morning to get some sort of update and all I received was "Unfortunately we don't have an expected delivery date at this time for your order as it is currently backo
    • I've got the same problem. The XT3 works well with ronin sc when it's connected with usb-c cable. But not the XT-4 !! we must all have to write at Fujifilm and DJI asking them to update their firmware!
×
×
  • Create New...