Jump to content

Demo of X-T3 -- question on a few issues I had


Annie
 Share

Recommended Posts

Advertisement (gone after registration)

Hi!

I am considering the Fuji XT30 or XT3. Some of the images I have taken with the camera are amazing in the detail that is captured! Just love it!

However, I had some issues as shown in the 2 photos below. I had asked the store manager to set the camera for landscape so the shots are at a small aperture.

In the first photo, I was leaning against a wall, focusing on the bush. 

Any thoughts on why the bush is not in focus? It appears the focus is on the building beyond....(I had to decrease the image size of the photo but no other changes were made).

Also, why is the photo underexposed (the exposure meter  in the viewfinder was at 0 when I did chance to look so I would expect correct  exposure)?  

Will the XT30 have the same issue ?

Specs:  F11 

1/200 second

Metering: Average

Aperture Priority

55 MM (from the 18-55 F.28-4 lens)

In the 2nd photo, I was receiving an error message in the viewfinder "AF!" (in red)

I do not understand why the camera could not focus on anything. 

I lowered myself (vs standing straight up) and the camera was able to auto focus.

I thought there was enough in the image to focus on - it was not dark, just overcast. Any thoughts on why I received the error?

Thank you so much and all  the best!

Annie

 

 

 

 

smaller_bush.jpg

road_small.jpg

Link to post
Share on other sites

The ISO is set to 160 in these images, so that along with f11 and 1/200 is going to make for dark images. Probably for a scene this overcast, you might try starting with ISO of 400 or so for the f11 and 1/200 settings. Also, try having the histogram show in the screen, that can help you decide on exposure settings.

The camera's sensor's focus sensitivity is tied into the ISO, F number and shutter speed, (it is listed as a EV number) so in the first try of the second photo, you MAY have picked a very dark spot to try and get focus lock, but that changed during your second attempt. Without being there at that time, speculation is ..., well just that.

HTH

Link to post
Share on other sites

Bergat, thank you. The camera had to be set to JPEG only, so I do not have the raw file, unfortunately. (I was demo'ing in a store)

Jerry, thank you.  I believe the camera was set to aperture priority/automatic by the store manager, so wouldn't the camera had adjusted ISO on its own? Sorry, I was at the store and do not yet know the camera. Typically I set aperture and ISO manually (on the camera I currently own) and would have done as you suggested. But I would think if the camera is on automatic (if it was?) then it would have adjusted the settings. The one time I looked at the exposure meter within the viewfinder, it was at 0 so I would infer that meant the settings were correct for exposure (?).


Thank you, both!

Annie

Link to post
Share on other sites

2 hours ago, Annie said:

Bergat, thank you. The camera had to be set to JPEG only, so I do not have the raw file, unfortunately. (I was demo'ing in a store)

Jerry, thank you.  I believe the camera was set to aperture priority/automatic by the store manager, so wouldn't the camera had adjusted ISO on its own? Sorry, I was at the store and do not yet know the camera. Typically I set aperture and ISO manually (on the camera I currently own) and would have done as you suggested. But I would think if the camera is on automatic (if it was?) then it would have adjusted the settings. The one time I looked at the exposure meter within the viewfinder, it was at 0 so I would infer that meant the settings were correct for exposure (?).


Thank you, both!

Annie

Not necessarily, the Aperture Priority setting is more concerned with only setting the shutter speed, the ISO can be set to not change or to automagically change in the camera’s set up menu. The histogram will give you a much better idea about the exposure than the exposure meter will because of the reasons Greybeard is discussing.

p.s.if you set this camera into fully manual mode, it will give you some fantastic results! Just make sure you do not accidentally move the EC dial (it does not lock!).

edit: a while back, Fujifilm issued a firmware update for the X-T3; part of the update concerned auto focus issues. It is possible the demo camera you were given to test has not had that update installed.

Edited by jerryy
Link to post
Share on other sites

Advertisement (gone after registration)

Thank you, Greybeard, Jerry, and Bergat!

This all makes sense to me. I thought it was likely a settings issue. Demo'ing at a store when I haven't learned the camera yet may be less helpful than helpful I have been learning due to not knowing the camera settings and how to take advantage of the features and functions of the camera to maximize image quality.

It's good to know there is such a helpful Fuji community should I buy the XT3 (if price goes down after the XT4 goes on sale) or the XT30 (but I think I really want the weather sealing!)

Thank you!
All the best to you!

Annie

 

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Posts

    • I must have activated the wrong setting because now when I switch to the OVF the white windows stays for a second and then completely disappears. Any idea how to get it back? Thank you all so much. 🙂
    • No thunder stolen. If you read to the end of my article you'll see (in the section "Resources") I have a link for Simon Weir's site. I also have two other links on there with various IR tests. My article is only Fuji-centric because that is my system of choice though I've done a ton of IR work with Sony FF as well. I consider the sites for which I provide links to be complementary and I wish there were more sites out there evaluating for infrared. Although I test for infrared quite thoroughly I can only afford so many lenses. The eight Fuji mount lenses shown in my article I bought myself. In fact, same with the Sony and Micro 4/3 with the exception of the two Sony APS-C zooms that were rented. Also when I get new lenses, I'll update the article on my blog. I can't update the PetaPixel one as they just republished what was on my blog at the time. I have recently shot with the Voigtlander Nokton 35mm f1.2 Fuji-X and 7Artisans 35mm f0.95 Fuji-X. After trying 2 samples of the Voigtlander I returned them both but mainly for their strange and unacceptable (for my work) performance with resolution. Regarding IR, the Voiglander is free of hotspots from 1.2 through about f3.5. I'm impressed with the 7Artisans overall but it only works for IR at wider apertures (f0.95 through about f2.8.) Then again that's why you buy an f/0.95 lens. Thanks for the feedback. Happy shooting! Joel
    • Yes I don’t blame you. I’ll always have some Fujifilm gear. But if they don’t upgrade their gear in the next 3 months I’m going to go back to Canon for a lot of my work. I really love Fujifilm for all the right reasons but it’s faults are getting in the way of my work at this point.
    • You're welcome. I still use my X-Pro2 for personal work every now and then, but I replaced the X-H1 (and the rest of the Fuji-kit) with a Z7II-based kit and I'm very satisfied with that move.
    • That’s a lot of great info. I’m gonna explore those options. I don’t really wanna get an XT4 at this point. (Come on X-H2!) Thanks!
×
×
  • Create New...