Jump to content
Sign in to follow this  
AlexT

How to determine correct exposure in priority mode

Recommended Posts

Advertisement (gone after registration)

Hi, I'm new to Fuji and I just got an XT-2 and are learning to use it. 

In full manual mode I can tell if my photo will be correctly exposed using the exposure indicator on the left, however when using aperture priority or shutter speed priority modes, the exposure indicator switches to showing whatever exposure compensation setting I may have. Other than watching out for the Aperture setting turning red, I have found no way to know if my picture will be correctly exposed in this modes.

Is there any way to know? The ideal thing to me would be to have the exposure indicator functioning as it does in manual mode. Is there any setting to configure this? Or, how can you know if your picture will be correctly exposed when in priority modes?

Thanks for your help!

Share this post


Link to post
Share on other sites

I think you're taking something that's totally simple and complicating it.

In auto-exposure,  you use the EC dial to set where you want the exposure metering to be. Typically, that'll be center. The camera will then set the exposure to produce that result.

Therefore, what you see in the meter is what you should get in the picture. Whether it's manual or auto-exposure makes no difference. In Manual exposure you're turning the dials to put the meter where you want it, and in auto-exposure the camera is doing that.

I will add, though, that with Fuji cameras, if the auto-exposure system cannot achieve the desired exposure (usually because it can't open the lens any wider), that will not show up on the meter. Instead it shows up as the calculated exposure numbers in the viewfinder appearing in red. There's a similar problem with manual exposure used with auto-ISO.

And a pedantic note: there's no such thing as "correct exposure." There's only the camera's guess at what would be a usable exposure. It's up to you, the photographer, to decide if the camera might be misjudging the scene -- or perhaps you want a different effect.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks Doug, thinking of it like this has been particularly useful:

Quote

Therefore, what you see in the meter is what you should get in the picture. Whether it's manual or auto-exposure makes no difference. In Manual exposure you're turning the dials to put the meter where you want it, and in auto-exposure the camera is doing that.

Having used the camera for a couple of weeks now, it doesn't bother me anymore and I see how it works. I would still prefer to know by how much the camera is evaluating the scene to be underexposed as the red numbers don't give an indication as to how far off you are. I'll get used to it.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Posts

    • my friend just got the xpro 3 i own two xpro2s.. did not notice a diff in raw files what so ever... better focus by a little. get the xpro 2! save money buy lenses !
    • Gordon, Thank you for the post! From what you described, I think you felt the way I feel now regarding using Capture One. Since writing the post you quoted, I actually bought Capture One for Fujifilm. But I keep putting off learning how to use it. To be honest... I'm intimidated by learning a new software (I'm an old guy kinda set in my ways) when I feel so comfortable using Lightroom. I bought Capture One when I was feeling motivated to learn the program. But I kept putting it off and now
    • I came across the same issue as well. Problem solved.  After inserting a flimsy plastic piece (anything with certain thickness), it is back in business. It seems this is a problem about the sensitivity of the sensor.  I first used a screw driver to create a tiny gap in between, and it worked.  Stupid thing. ^^ Hello guest! Please register or sign in to view the hidden content.
    • Shame, you should seriously look at Capture One as a) you don't have to pay for it, the Fuji version is free to users of Fuji. b) Capture one really does not have a big learning curve at all, people make out it does, and it put me off for a long while, and then I did it and it was great. It has a tool to import and covert your existing LR catalogue (whilst preserving the LR catalogue) c) There are options to configure the view and workflow to ape LR as closely as is possible to he
    • As well as any other camera. Its fine till you go below the auto focus low light threshold which I believe is -5, in practice I have not found it to be a blocker for flash photography outside or in studio, which is where I use them, YMMV
×
×
  • Create New...